Mund të jenë helmuese: Si të parandaloni që patatet të mbijnë?

Mund të jenë helmuese: Si të parandaloni që patatet të mbijnë?

Nëse patatja ka vetëm filiza të vogla dhe është ende e fortë, mund t’i hiqni filizat dhe të prisni çdo njollë të butë dhe të hani pjesën tjetër.

Por kushtet ideale të ruajtjes mund ta bëjnë këtë perime popullore të zgjasë shumë më gjatë.

Nuk duhet të hani patate të mbirë pasi kjo do të thotë se ato kanë prodhuar toksina natyrale.

“Patatet mbijnë kur ekspozohen në një mjedis të ngrohtë, në një temperaturë prej rreth 20°C ose më të lartë”, thotë dietologu i regjistruar Rahaf Al Bochi, pronar i Olive Tree Nutrition dhe një zëdhënës i Akademisë së të ushqyerit dhe dietologjisë.

“Një patate e mbirë mund të jetë helmuese nëse hahet”, thotë ai, duke shtuar se nëse patatja ka vetëm filiza të vogla dhe është ende e fortë, mund t’i hiqni filizat dhe të prisni çdo njollë të butë dhe të hani pjesën tjetër.

Por kushtet ideale të ruajtjes mund ta bëjnë këtë perime popullore të zgjasë shumë më gjatë, raporton Simply Recipes.

1. Mbani patatet larg nxehtësisë dhe dritës : Meqenëse drita, nxehtësia dhe lagështia mund të përshpejtojnë mbirjen, është mirë që patatet të ruhen në një vend të freskët, të thatë dhe të errët. Opsionet e mira janë një qilar ose sirtar, në krahasim me një banak ose dritare ku drita e ditës mund të ketë ndikim.

2. Ruani patatet në frigorifer : Hulumtimi i ri ka vënë në pikëpyetje rekomandimet e vjetra të ruajtjes së ushqimit, kështu që mund të mendoni të ruani patatet në frigorifer.

“Ndërsa ekspertët më parë këshillonin kundër vendosjes së patateve në frigorifer, sepse temperaturat e ftohta mendohej se rrisin sheqernat që formojnë akrilamidin, një kancerogjen potencial, në patate, hulumtimet e reja tregojnë se kjo thjesht nuk është e vërtetë”, thotë Kelsey Kunick, një nutricioniste dhe konsulente për Zenmaster Wellness. Agjencia e Standardeve të Ushqimit në Mbretërinë e Bashkuar (FSA) thotë se ruajtja e patateve në frigorifer është e sigurt dhe mund të zgjasë jetëgjatësinë e patateve me 3 deri në 4 muaj.

3. Hiqni patatet nga qesja plastike : Patatet shpesh vijnë në qese plastike, të cilat nuk janë ideale për ruajtje. Në vend të kësaj, zëvendësoni plastikën me një qese letre, qese rrjetë, arkë druri ose shportë me vrima ajrimi. Një qese plastike mund të nxisë lagështinë, e cila mund të çojë në myk.

4. Mbani patatet të ndara nga disa fruta dhe perime : Është gjithashtu e rëndësishme në çfarë “kompanie” mbahen patatet. Mos i ruani pranë mollëve, avokadove, domateve ose llojeve të tjera të produkteve që çlirojnë etilen. Është një gaz i prodhuar nga disa produkte që mund të bëjë që frutat dhe perimet e ndjeshme të piqen më shpejt.

5. Hiqni patatet e mbirë ose të kalbur : Një patate e mbirë mund të ndikojë tek të tjerat.

“Nëse vëreni se një patate shkon keq, hiqeni atë nga grumbulli sepse bakteret dhe myku mund të përhapen lehtësisht në patate të tjera”, thotë Kunick.

LEXO EDHE:

Back to top button