Pse mund të merrni një rezultat të rremë pozitiv në një test shtatzënie?

Pse mund të merrni një rezultat të rremë pozitiv në një test shtatzënie?

Një test shtatzënie mund të jetë emocionues dhe i frikshëm, ndërsa një rezultat fals pozitiv mund të jetë shumë konfuz.

Kjo ndodh kur testi tregon se një grua është shtatzënë kur nuk është. Rezultatet false pozitive janë shumë më të rralla se sa negativet e rreme. Është mirë të dini se çfarë i shkakton ato.

Si funksionon një test shtatzënie?

Një test shtatzënie në urinë përdoret për të testuar për hormonet e lidhura me shtatzëninë. Teste të tilla janë zakonisht shumë të sakta në kontrollin e hCG, e cila prodhohet në trup pas konceptimit, por gabimet ende ndodhin.

Disa medikamente mund të kenë hCG në to ose ndryshe të ndërhyjnë në test. Gjatë trajtimeve të fertilitetit, një gruaje ndonjëherë i jepet terapi hCG. Nëse jeni duke marrë pjesë në terapinë me hCG, është e rëndësishme të pyesni mjekun tuaj se sa kohë pas trajtimit duhet të prisni përpara se të bëni një test shtatzënie.

Disa kushte mjekësore, të tilla si disa lloje kanceri ose sëmundje trofoblastike, mund të shkaktojnë një rezultat të rremë pozitiv të testit të shtatzënisë.

Gjithashtu, disa gra prodhojnë nivele të ulëta të hCG kur nuk janë shtatzënë, megjithëse kjo është shumë e rrallë.

Shtatzënia biokimike

Është e mundur të merret një rezultat pozitiv në një test shtatzënie dhe më pas cikli menstrual të vazhdojë normalisht, pa shenja të tjera të shtatzënisë. Kjo mund të jetë rezultat i një “shtatzanie biokimike”, kur ngjizja ndodh, por ka një abort të hershëm. Shtatzënitë biokimike janë disi më të zakonshme tek nënat e reja.

Sqarimi i një testi pozitiv të rremë

Lexoni dhe ndiqni me kujdes udhëzimet e testit të shtatzënisë për të shmangur rezultatet false. Është gjithashtu e mençur të flisni me mjekun tuaj nëse ndonjë medikament që po përdorni tani ose keni përdorur kohët e fundit mund të shkaktojë problemin. Në përgjithësi, është gjithmonë mirë të flisni me mjekun tuaj ose të prisni disa ditë dhe të bëni një test tjetër për të konfirmuar një rezultat pozitiv.

LEXO EDHE:

Back to top button