Për gjashtë ditë të tëra, Portugalia përdori 100 për qind energji të rinovueshme

Për gjashtë ditë të tëra, Portugalia përdori 100 për qind energji të rinovueshme

Falë pozicionit të saj unik gjeografik, Portugalia mund të përfitojë vërtet nga burimet e rinovueshme të energjisë. Ai krenohet me mbi një mijë kilometra vijë bregdetare, mbi 300 ditë me diell në vit dhe kur është me re, mund të fryjnë erëra të forta. Kjo ka bërë që Portugalia të përdorë 100 për qind energji të rinovueshme për gjashtë ditë me radhë, gjë që paraqet një pamje shpresëdhënëse për të ardhmen.

Më 27 tetor, kompania më e madhe e energjisë, Redes Energeticas Nacionales, njoftoi se kushtet e erës dhe të valëve po krijojnë të gjithë furnizimin me energji të Portugalisë. Edhe pse fillimisht shpresohej të zgjaste një ditë të plotë, kushtet vazhduan edhe për pesë ditë të tjera. Në periudha të caktuara, prodhimi i energjisë së pastër ishte aq i lartë sa rrjetet portugeze eksportonin energji në Spanjën fqinje.

Me një popullsi prej 10 milionë banorësh, fuqizimi i të gjithë vendit me energji të rinovueshme është i lavdërueshëm. Ka pasur 149 orë prodhim të energjisë së rinovueshme. Nga këto, 95 orë Portugalia eksportoi energji në rrjetet spanjolle. Kjo është në përputhje me arritjen e tyre të mëparshme në mars 2023, kur burimet e rinovueshme gjeneruan 103 për qind të konsumit total të energjisë.

Tani për tani, është gjithashtu qetësuese që rrjetet e energjisë janë mjaftueshëm të besueshme për të punuar me energji tradicionale dhe të pastër.

– Përfundimi kryesor tregon se rrjeti portugez është i përgatitur për përqindje shumë të larta të energjisë elektrike të rinovueshme dhe për variacionet e pritshme të tij: ne arritëm të menaxhonim si rritjen e mprehtë të prodhimit hidro dhe erës, ashtu edhe kthimin e një pjese më të vogël të burimeve të rinovueshme në energji. kur termocentraleve të gazit natyror iu kërkua edhe një herë të siguronin një pjesë të kërkesës së vendit – tha Miguel Prado, një gazetar që mbulon sektorin energjetik të Portugalisë.

Portugalia është zotuar të ketë emetime neto të karbonit deri në vitin 2050. Për t’iu afruar qëllimit të tij, vendi tani dëshiron të ndërmarrë hapa të tillë si investimi në fermat e erës në det të hapur. Me çdo fat, rekordi gjashtëditor do të thyhet shpesh në vitet e ardhshme, derisa një ditë energjia e pastër të bëhet thjesht standard.

LEXO EDHE:

Back to top button