Pse duhet një biçikletë të bëhet mjeti juaj i rregullt i transportit?

Çiklizmi është një aktivitet universal që e duan fëmijët dhe të rriturit

Është diçka e mirëqenë që ne të gjithë dimë të ngasim biçikletë dhe është një nga aftësitë themelore fizike që prindërit tanë na mësojnë në fëmijërinë e hershme. Por në moshën madhore sa arrijmë ta mbajmë biçikletën si një aktivitet fizik të rregullt apo si mjet transporti?

Edhe pse skuterët elektrikë po bëhen gjithnjë e më të popullarizuar, biçikleta është me të vërtetë një nga mjetet më të lira dhe ekonomike të transportit që nuk dëmton mjedisin, dhe ka përfitime të shumta për shëndetin dhe disponimin. 

Përfitimet shëndetësore

Çiklizmi ka një efekt pozitiv në shëndetin mendor dhe fizik dhe është një mjet i shkëlqyer në luftën kundër një jetese sedentare.

Çiklizmi është një nga aktivitetet aerobike që kanë një efekt të dobishëm në sistemin tonë të qarkullimit të gjakut dhe të frymëmarrjes. Ndikon pozitivisht:

 • uljen e presionit të gjakut
 • uljen e kolesterolit në gjak
 • duke ulur rrezikun e diabetit
 • duke ulur rrezikun e osteoporozës
 • duke reduktuar rrezikun e depresionit
 • parandalimi i përkeqësimit të sistemit muskulor
 • konsumon kalori.

Përveç sa më sipër, çiklizmi është një aktivitet në natyrë, ndaj kalojmë më shumë kohë në ajër të pastër dhe në rrezet e lehta të diellit, të cilat na nevojiten për vitaminën D, por edhe për humor të mirë dhe parandalimin e depresionit.

Edhe pse çiklizmi nuk është një aktivitet me peshë, kjo nuk do të thotë që muskujt nuk po punojnë. Nëse po pyesni se cilët muskuj zhvillohen nga çiklizmi, ata janë:

 • muskujt e këmbës
 • muskujt e vitheve
 • muskujt e barkut
 • muskujt e shpinës.

Çiklizmi dhe shtylla kurrizore janë dy koncepte të lidhura pozitivisht sepse, siç u përmend, çiklizmi forcon muskujt e shpinës, gjë që ka një efekt të dobishëm në mbështetjen e shtyllës kurrizore .

Një avantazh shtesë është se nuk ka aq shumë ngarkesë në nyje dhe gjunjë sa kur, për shembull, vraponi.

Për më tepër, kur pyetemi se për çfarë ndihmon çiklizmi , mund të themi sa vijon:

 • stimulon sekretimin e endorfinës
 • redukton lodhjen e akumuluar
 • vozitja e rregullt forcon aftësinë fizike
 • përmirëson koordinimin.

Për të përjetuar përfitimet e çiklizmit, është e rëndësishme që aktiviteti i çiklizmit të kryhet rregullisht dhe vazhdimisht. Ecja me biçikletë për në punë mund të jetë aktiviteti juaj fillestar dhe me kalimin e kohës mund të zgjasni turneun ose të vazhdoni të ecni me biçikletë në kohën tuaj të lirë.

Me fjalë të tjera, ju duhet të ngasni biçikletën tuaj për të paktën 20 minuta në ditë. Çiklizmi për gjysmë ore në ditë ose 10 kilometra me biçikletë është një objektiv i mirë fillestar. Ju mund të krijoni grafikun tuaj të përparimit dhe të rrisni kohën dhe gjatësinë e udhëtimeve tuaja me kalimin e kohës.

Një mënyrë tjetër është të përshkoni të njëjtën distancë në më pak kohë, gjë që do t’ju detyrojë të punoni edhe më shumë për fitnesin tuaj. Por kini kujdes të monitoroni ritmin dhe gjendjen tuaj fizike dhe gradualisht të rrisni sfidat e çiklizmit.

Çiklizmit dhe humbje peshe

Disa njerëz vendosin të ngasin një biçikletë duke menduar se kjo do t’i ndihmojë të heqin qafe kilogramët e tepërt. Çiklizmi sigurisht që do të kontribuojë në djegien e kalorive, por pa një deficit kalori, kilogramët nuk do të shkrihen.

Për të humbur peshë, gjëja më e rëndësishme është të rregulloni dietën tuaj dhe të prezantoni aktivitet fizik të rregullt. Stërvitja e forcës ose stërvitja me peshë trupore do të përshpejtojë metabolizmin për shkak të rritjes së masës muskulore dhe aktivitetet aerobike si çiklizmi do të kontribuojnë në konsumimin e kalorive.

Për të ditur se sa kalori djegim duke ecur me biçikletë , duhet të merren parasysh disa faktorë:

 • mosha, gjinia dhe pesha e personit
 • shpejtësia e çiklizmit
 • pjerrësia e terrenit
 • kohëzgjatja e drejtimit
 • aerodinamika.

Sigurisht që nuk mund ta dimë saktësisht se sa kalori do të djegim gjatë çiklizmit, por mund të japim një vlerësim të përafërt. Kështu, një person me peshë 55 kg që arrin shpejtësinë e biçikletës rreth 25 km/h do të djegë rreth 550 kcal. Ajo korrespondon me kaloritë e konsumuara me një drekë.

LEXO EDHE:

Back to top button