Pse duhet të hani edhe farat e shalqirit?

Pse duhet të hani edhe farat e shalqirit?

Shalqiri është një pije freskuese e preferuar e verës, por kur bëhet fjalë për farat e tij, ne jemi të sigurt që do t’i hidhni ato, siç do të bënin shumica e njerëzve.

Por ky është një gabim sepse ato janë të pasura me lëndë ushqyese. Farat e shalqirit janë të ulëta në kalori dhe të pasura me lëndë ushqyese. Mund të hahen edhe të pjekura. Më pas ato janë krokante dhe mund të zëvendësojnë ushqime të tjera jo të shëndetshme.

Së pari, ato janë të ulëta në kalori. Një grusht i madh me fara shalqini peshon rreth 4 gram dhe përmban vetëm 23 kalori, që është shumë më pak se një qese me patatina. Nëse dëshironi t’i piqni, shpëlajini dhe thani. Kur të jenë tharë plotësisht, i derdhni me pak vaj ulliri dhe i shpërndani në mënyrë të barabartë në tepsi. I kriposim dhe i pjekim në furrë të nxehur në 160 gradë Celsius për 10 deri në 15 minuta. Mos ngurroni të luani me erëza si piper i kuq, kanellë ose pak sheqer.

Farat e shalqirit janë të pasura me magnez. Në një porcion prej 4 gramësh do të merrni 21 miligramë magnez, që është 5 për qind e dozës së rekomanduar ditore. Magnezi është i nevojshëm për shumë funksione metabolike në trup. Është gjithashtu i nevojshëm për të ruajtur funksionin e nervave dhe muskujve, si dhe për shëndetin e imunitetit, zemrës dhe kockave.

Më pas, ato përmbajnë hekur, i cili mbart oksigjen në të gjithë trupin dhe ndihmon trupin të shndërrojë kaloritë në energji. Një grusht fara shalqiri përmban rreth 0,29 miligramë hekur, ose rreth 1,6 për qind të vlerës ditore.

Farat e shalqirit janë gjithashtu një burim i mirë i acideve yndyrore të pangopura dhe të pangopura – një grusht i madh (4 gramë) siguron përkatësisht 0,3 dhe 1,1 gramë. Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, këto yndyrna janë të dobishme në mbrojtjen kundër sulmit në zemër dhe goditjes në tru dhe reduktojnë nivelin e kolesterolit “të keq” në gjak.

Së fundi, farat e shalqinit janë një burim i mirë i zinkut, një lëndë ushqyese thelbësore për sistemin imunitar. Një grusht i madh farash përmban 4 për qind të marrjes së rekomanduar ditore të zinkut.

LEXO EDHE:

Back to top button