Pse është rritur në mënyrë dramatike masa e makinave të reja në 8 vitet e fundit?

Makinat kanë fituar shumë popullaritet vitet e fundit.

British Autocar bëri një analizë të peshës mesatare maksimale të të gjitha modeleve të reja të testuara dhe arriti në përfundimin se që nga viti 2016 ato kanë “shtuar peshë” me gati 400 kilogramë. Nga 1,553 kilogramë mesatarisht, në vitin 2023 arriti në 1,947 kilogramë mesatarisht.

Në thelb, ky efekt u arrit me popullaritetin e madh të SUV-ve dhe automjeteve crossover. Një faktor shtesë është rritja e numrit të hibrideve, hibrideve plug-in dhe përgjithësisht makinave elektrike të pajisura me bateri.

Sa i përket makinave klasike me benzinë ​​dhe naftë, makina e re mesatare është 150 kg më e lehtë se makina e re mesatare elektrike, sipas sondazhit. Nëse përfshini hibride dhe hibride plug-in, diferenca bie në 100 kilogramë. Sipas portalit britanik, trendi i rritjes së kufirit mesatar të peshës nuk synon të ndryshojë drejtim.

Në tremujorin e parë të këtij viti, masa mesatare e makinave të reja të testuara ishte 2087 kilogramë, që është tashmë 100 kilogramë më shumë se mesatarja për vitin 2023.

Duhet theksuar se në tre muajt e parë të këtij viti, Autocar testoi kryesisht makina elektrike të rënda. Modelet që nxjerr industria janë gjithashtu një faktor, por tendenca e përgjithshme është e qartë. Përveç të gjitha sa më sipër, ka edhe arsye të tjera për këtë prirje. Shumica e prodhuesve janë tërhequr nga segmenti kompakt A, pasi makinat e vogla hatchback nuk janë më fitimprurëse.

Kjo gjithashtu rrit peshën mesatare. Përveç kësaj, kërkesat gjithnjë e më strikte evropiane të sigurisë i bëjnë makinat e reja më të rënda. Pavarësisht se në cilin segment ndodhet modeli specifik, lista e sistemeve të detyrueshme të sigurisë po bëhet gjithnjë e më e gjatë.

LEXO EDHE:

Back to top button