Pse procesorët e rinj, pllakat amë dhe kartat grafike po bëhen gjithnjë e më të shtrenjta

Përveç uljes aktuale të çmimeve të memories DRAM dhe flash memorie për shkak të faktorëve të tregut dhe ofertës dhe kërkesës në këtë pjesë të industrisë, shumë produkte PC janë rritur ndjeshëm gjatë këtij viti. Kjo shihet më së miri në shembullin e procesorëve qendrorë, kartave grafike dhe pllakave amë.

Pak ditë më parë, faqja japoneze “PCWatch” publikoi një artikull interesant mbi problemin aktual me zhdukjen graduale të versioneve të lira të CPU-ve. Bëhet fjalë për procesorë qendrorë me një çmim rreth 100 dollarë, një segment që përndryshe ka qenë shumë i njohur në tregjet me opsione më të dobëta pagese. Kjo klasë e procesorëve deri më tani ka qenë zgjedhja e shumë përdoruesve me kërkesa fillestare, ndërsa në të kaluarën i referohej segmentit të procesorëve “Pentium” dhe “Celeron” të cilëve konkurrent kryesor ishte “AMD Athlon”. Nëse shikoni tani ofertat aktuale, do të vini re se oferta e tyre ka rënë ndjeshëm, dhe në disa raste është zhdukur plotësisht në krahasim me herët e tjera kur kanë pasur më së shumti oferta në shumicën e dyqaneve.

Një nga arsyet kryesore pse ka gjithnjë e më pak çipa CPU të lirë është teknologjia e avancuar – ju e lexoni mirë – sa më e avancuar të jetë teknologjia, aq më e shtrenjtë është sepse investimi në prodhim, fabrika dhe materiale moderne është më i madh, duke e bërë atë gjithnjë e më shumë. e vështirë për prodhuesit të lançojnë CPU të lirë në të ardhmen, sepse ato thjesht nuk janë me kosto efektive.

Japonezët e saktë bënë një llogaritje, bazuar në çmimet aktuale të përpunimit të “tortës” së silikonit të përftuar nga procesi nga i cili merren patatet e skuqura. Çmimi i tij aktual është 20,000 USD, me një normë rendimenti prej rreth 80% të çipave korrekte, dhe çmimi i një çipi me një sipërfaqe bërthamore prej 100 mm2 është 42.6 USD. Nëse sipërfaqja e procesorëve gjithnjë e më të fuqishëm vazhdon me trendin e rritjes në 300 mm2, atëherë çmimi do të jetë 210.5 dollarë amerikanë.

Në të ardhmen, procesi i prodhimit do të vazhdojë të përmirësohet dhe çdo ndryshim do të rrisë çmimin e produktit përfundimtar. Nuk duhet të jesh shumë i zgjuar për të nxjerrë përfundimin se si do të funksionojë situata me modelet më të dobëta të CPU.

Edhe për ata me sipërfaqen më të vogël të bërthamës, kostoja e pllakave të silikonit të procesorit do të ishte 42,6 dollarë. Përveç hapave të tjerë të prodhimit për sa i përket aksesorëve të tillë si interpozuesi, ngrohësi dhe pjesë të tjera, plus koston e shitjeve komerciale, që tregon se po bëhet më e vështirë të prodhohen çipa që kushtojnë më pak se 100 dollarë amerikanë.

Kjo vlen jo vetëm për procesorët Intel, AMD dhe Nvidia, të cilët zakonisht janë më të mëdhenjtë për sa i përket numrit të transistorëve të instaluar dhe sipërfaqes dhe silikonit të përdorur, por edhe për madhësinë e procesorëve celularë aktualisht më të lirë dhe më pak të komplikuar që përdorin ” TSMC ” teknologjisë, dhe çmimi i së cilës në të ardhmen është gjithashtu mosmirënjohës për t’u parashikuar.

 

LEXO EDHE:

Back to top button