Qytetet me cilësinë më të mirë të jetës në botë: I pari në listë ndodhet në Evropë

Qytetet me cilësinë më të mirë të jetës në botë: I pari në listë ndodhet në Evropë

Cilësia e jetës është një tregues i rëndësishëm për t’u marrë parasysh kur renditen qytetet më të mira në botë. Por çfarë është saktësisht cilësia e jetës dhe si mund ta masim atë?

Gjithçka, nga ofertat gastronomike deri te normat e krimit mund të ndikojë në cilësinë e jetës së banorëve të një qyteti, por Indeksi i ri Global i Qytetit i Oxford Economics mori parasysh gjashtë tregues të rëndësishëm: jetëgjatësinë, të ardhurat për frymë, barazinë e të ardhurave, ofertën argëtuese dhe kulturore, shpejtësinë e internetit. dhe kostot e strehimit.

Sipas këtyre kritereve, Grenoble në Francë, e cila sipas regjistrimit të vitit 2015 ka 160 mijë banorë, u zgjodh si qyteti me cilësinë më të mirë të jetës.

“Kryeqyteti i Alpeve” njihet si destinacioni i preferuar i ecjes, si dhe qendër për kërkime shkencore.

Në vendin e dytë në listë është Kanberra, kryeqyteti i Australisë, dhe është gjithashtu i vetmi qytet jo-evropian në top-10.

Rreth tre qytete nga Zvicra ishin në listë: Berna është në vendin e tretë, Bazeli është i pesti dhe Cyrihu është i teti.

10 qytetet më të mira në botë për cilësinë e jetës

– Grenoble, Francë
– Canberra, Australi
– Bernë, Zvicër
– Bergen, Norvegji
– Bazel, Zvicër
– Luksemburg, Luksemburg
– Reykjavik, Islandë
– Cyrih, Zvicër
– Ghent, Belgjikë
– Nante, Francë

LEXO EDHE:

Back to top button