Qyteti më i ngushtë ndodhet në Kinë: Yangjini ndodhet përgjatë një lumi me një urë, dhe në disa vende është vetëm 30 metra i gjerë

Qytetet sot janë qendrat e jetës në Tokë dhe janë shtëpia e më shumë se gjysmës së popullsisë së botës. Më e madhe apo më e vogël, e lashtë apo e sapondërtuar, në bregdet apo në brendësi... Secila prej tyre është e ndryshme dhe secila ka disa veçori, shkruan “Putni Kefer”

Megjithatë, disa qytete dallohen nga të tjerët me diversitetin e tyre. Një prej tyre është qyteti kinez Yangjin – qyteti më i ngushtë në botë, i cili është vetëm 30 metra i gjerë në pikën e tij më të ngushtë. E parë nga syri i një zogu, duket si një vendkalim i ngushtë në skajet e të cilit ka ndërtesa të ngushta, midis tyre është një lumë dhe menjëherë pas tij është një mal i lartë.

Nuk kishte tokë të mjaftueshme për objektet

Ky qytet në jug të Kinës u zhvillua përgjatë lumit Nanxi dhe duke qenë se është i rrethuar nga male, në histori ai vetëm u “zgjerua” në lartësi sepse nuk kishte vend për asgjë tjetër.

I gjithë qyteti është i gjatë rreth pesë kilometra, nëpër të kalojnë vetëm dy rrugë dhe në pjesën më të gjerë distanca midis dy skajeve të qytetit është vetëm rreth 300 metra. Përgjatë çdo bregu të lumit ka një rrugë me dyqane, restorante dhe ndërtesa banimi.

Foto: TAO Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Ka 400 mijë banorë

Shtëpitë dhe ndërtesat u ndërtuan pikërisht në shpatet buzë lumit dhe u ndërtuan mbi shtylla për t’i mbrojtur nga përmbytjet. Sigurisht, të jesh pranë lumit, përmbytjet dhe rritja e nivelit të ujit nuk janë të rralla.

Është vendndodhja e vetë lumit që shënoi historinë e qytetit, i cili ishte një qendër e rëndësishme tregtare për një kohë të gjatë. Pavarësisht se gjeografikisht nuk është lokacioni më i përshtatshëm për zhvillimin e një vendbanimi urban, qyteti i Yangjinit arriti të rritet në një shifër prej 400,000 banorësh.

Foto: Weidong Xiao / Alamy / Alamy / Profimedia

Qyteti përjetoi dy tragjedi të mëdha

Interesante, pavarësisht se është në lumë, Yangjini nuk ka shumë ura. Një nga tragjeditë e mëdha që goditi qytetin lidhet me një urë. Në fillim të shekullit të 20-të, gjatë festimit të një feste lokale, ura e lumit u shemb dhe 400 njerëz humbën jetën. Ura e re është ndërtuar më e fortë, me një mbështetje dhe çati më të fortë.

Në vitin 2006, qyteti u godit nga një tërmet me magnitudë 5.1 ballë – 22 njerëz u vranë, 106 u plagosën dhe më shumë se 6,000 shtëpi u shkatërruan ose u dëmtuan.

Vitet e fundit, Yanjin ka qenë një hit gjithnjë e më i popullarizuar i mediave sociale. Duke zbuluar pamjen e saj interesante, turistët nga e gjithë bota filluan ta vizitojnë atë.

LEXO EDHE:

Back to top button