Serbia insiston: Rregullorja e BQK-së të diskutohet në kuadër të dialogut

Serbia insiston: Rregullorja e BQK-së të diskutohet në kuadër të dialogut

Banka Popullore e Serbisë insiston në shfuqizimin e rregullores së Bankës Qendrore të Kosovës e cila anashkaloi dinarin serb duke përcaktuar euron si valutën e vetme për pagesat në Kosovë, ndërsa kërkon që çështja të zgjidhet me dialog politik.

Serbët lokalë përdorin dinarin e sjellë nga Serbia për pensionet, ndihmat sociale dhe pagat për institucionet paralele që ka në Kosovë – përfshirë këtu spitalet dhe shkollat. Banka Popullore e Serbisë tha për REL se “nuk mund të bëhet fjalë” për një marrëveshje mes saj dhe Bankës Qendrore të Kosovës, siç sugjeroi zëvendëskryeministri i Kosovës, Besnik Bislimi.

“Kjo çështje duhet të zgjidhet ekskluzivisht në kuadër të dialogut në nivelin ekzistues”, deklaruan drejtues të saj duke iu referuar bisedimeve për normalizimin e marrëdhënieve mes Kosovës dhe Serbisë. Një ditë më parë, numri dy i qeverisë së Kosovës premtoi pavarësisht faktit që rregullorja e BQK-së hyn në fuqi nga 1 shkurti, do të lejohet një periudhë tranzicioni nga dinari në euro dhe se e gjithë kjo nismë nuk do të thotë ndalim i transferimit të parave nga Serbia në Kosovë.

Ai shtoi se shpreson që bankat qendrore të të dyja vendeve të zhvillojnë bisedime, në mënyrë që të gjendet një mekanizëm për një transferim transparent të mjeteve. Por ndërsa Banka Qendrore e Kosovës është e gatshme të angazhohet në bisedime me institucionin homolog në Serbi, ky i fundit refuzon, teksa zyrtarët në Beograd paralajmërojnë një luftë diplomatike.

LEXO EDHE:

Back to top button