SHBA-ja sanksionon dhjetë iranianë për sulmet e fundit kibernetike

Shtetet e Bashkuara kanë sanksionuar dhjetë individë dhe dy entitete, të gjitha të lidhura me Korpusin e Gardës Revolucionare Islamike të Iranit, për rolet e tyre në kryerjen e akteve keqdashëse kibernetike, duke përfshirë aktivitetin e ransomware.

Këto sanksione janë pjesë e një veprimi të përbashkët me Departamentin e Drejtësisë, Departamentin e Thesarit, Byronë Federale të Hetimit, USCYBERCOM, Agjencinë e Sigurisë Kombëtare dhe Agjencinë e Sigurisë Kibernetike dhe Sigurisë së Infrastrukturës, njoftoi Departamenti Amerikan.

“Incidentet e Ransomware kanë ndërprerë shërbimet dhe bizneset kritike në mbarë botën. Akterët e Ransomware dhe kriminelët e tjerë kibernetikë synojnë bizneset dhe infrastrukturën kritike dhe kërcënojnë sigurinë fizike dhe ekonominë e Shteteve të Bashkuara dhe kombeve të tjera. Shtetet e Bashkuara po ndërmarrin veprime sot për të luftuar dhe parandaluar kërcënimet e ransomware”, thuhet në njoftim.

Departamenti Amerikan ofron deri në 10 milionë dollarë për informacione që dërgojnë në identifikimin ose vendndodhjen e çdo personi, i cili, ndërsa vepron nën drejtimin ose nën kontrollin e një qeverie të huaj, merr pjesë në aktivitete keqdashëse kibernetike kundër SHBA-së.

Veprimet e sotme demonstrojnë përkushtimin e SHBA-së për të prishur infrastrukturën dhe akterët e ransomware.

Shtetet e Bashkuara thuhet se nuk do të tolerojnë aktivitete keqdashëse kibernetike duke viktimizuar shtyllën kurrizore të SHBA. ekonomisë dhe infrastrukturës kritike.

Ndryshe, Shqipëria ka qenë cak e sulmeve kibernetike nga Irani ndërsa qeveria shqiptare, si kundërpërgjigje, ka urdhëruar stafin diplomatik iranian që të braktis menjëherë Tiranën. 

LEXO EDHE:

Back to top button