SHBA: Rusia nuk mund t’i shpëtojë përgjegjësisë për mizoritë e kryera në Ukrainë

SHBA: Rusia nuk mund t'i shpëtojë përgjegjësisë për mizoritë e kryera në Ukrainë

Zëvendës Prokurorja e Përgjithshme e SHBA-së, Lisa Monaco, tha se Departamenti i Drejtësisë ka një angazhim të palëkundur për të ndjekur penalisht krimet e luftës ruse gjatë dëshmisë së saj në Komitetin Gjyqësor të Senatit të martën në mëngjes.

“Faktet janë të qarta: Rusia ka kryer krime lufte dhe krime kundër njerëzimit në Ukrainë”, tha Monaco në fjalën e saj hyrëse.

“Ne nuk mund – nuk do t’i lejojmë kriminelët e luftës t’i shpëtojnë përgjegjësisë për agresionin dhe mizoritë që kanë kryer në Ukrainë”, shtoi ajo.

Monako falënderoi Komitetin Gjyqësor të Senatit për mbështetjen e përgjigjes së administratës Biden ndaj luftës në Ukrainë në baza bipartizane, duke shtuar se Departamenti i Drejtësisë mund të punojë me komisionin për çështje të tjera, të tilla si “dhënia e juridiksionit penal federal për krime të caktuara kundër njerëzimit, rritja e gamës së aseteve të sekuestruara që mund të transferojmë për rindërtimin e Ukrainës dhe zgjerimin e autoritetit të departamentit për të ndjekur penalisht aktet e torturës të kryera kundër shtetasve amerikanë jashtë vendit”.

Dëshmia e Monakos vjen mes fokusit disaditor nga Departamenti i Drejtësisë në përpjekjet e tyre për të mbajtur Rusinë përgjegjëse për krimet në Ukrainë.

Në fillim të kësaj jave, Prokurori i Përgjithshëm, Merrick Garland, priti Prokurorin e Përgjithshëm ukrainas Andriy Kostin dhe njoftoi se Departamenti i Drejtësisë i SHBA-së do të detajojë një prokuror në Hagë për të ndihmuar në hetimin e krimeve ruse të agresionit në Ukrainë.

LEXO EDHE:

Back to top button