SHBA-të presin që Vuçiq dhe Kurti të jenë konstruktiv në lidhje me propozimin evropian

SHBA-të presin që Vuçiq dhe Kurti të jenë konstruktiv në lidhje me propozimin evropian

Shtetet e Bashkuara njoftuan se mbështesin fuqishëm propozimin e Bashkimit Evropian për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

“Ne presim që të dy liderët t’i qasen takimit në frymën konstruktive të nevojshme për të ecur përpara në përputhje me të ”, thuhet në reagimin e Departamentit të Shtetit në prag të raundit të ri të dialogut ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, i cili me ndërmjetësimin e Bashkimit Evropian, do të mbahet të hënën në Bruksel.
Kryeministri i Kosovës Albinin Kurti dhe presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, përveç deklaratës zyrtare të pranimit, duhet të shqyrtojnë edhe detajet e zbatimit të propozimit evropian.

“Serbia dhe Kosova duhet të arrijnë një marrëveshje gjithëpërfshirëse përmes dialogut. Ne besojmë se marrëdhëniet e normalizuara ndërmjet Kosovës dhe Serbisë në fund të fundit duhet të synojnë njohjen reciproke. Progresi në dialog do të hapë derën e integrimit evropian dhe është i një rëndësie thelbësore për sigurinë dhe stabilitetin në Ballkanin Perëndimor ”, thuhet në përgjigjen me shkrim të Departamentit të Shtetit për Shërbimin serb të Zërit të Amerikës.

I pyetur nëse mund të pritet një përparim apo edhe një pikë kthese pas raundit të ardhshëm të bisedimeve në Bruksel, Departamenti i Shtetit u përgjigj se është inkurajuese që Serbia dhe Kosova e kanë pranuar në parim propozimin e Bashkimit Evropian.

“ Zyrtarët e Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Evropian theksuan mundësitë e propozimit të Bashkimit Evropian dhe theksuan rëndësinë e përparimit të shpejtë – për të shmangur rrezikun e përshkallëzimeve të mëtejshme”, thuhet në reagim .
Marrëdhëniet ndërmjet Serbisë dhe Kosovës, gjatë gjysmës së dytë dhe në fund të vitit 2022, u karakterizuan të tensionuara për shkak të vendimit të Qeverisë së Kosovës për ndëshkimin e pronarëve të automjeteve të paregjistruara me targa të qyteteve të Kosovës të lëshuara në Serbi.

Me ndërmjetësimin e Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Evropian, autoritetet e Kosovës hoqën dorë nga ai vendim – i cili, megjithatë, nuk rezultoi me kthimin e serbëve në institucionet e Kosovës që u larguan duke protestuar kundër riregjistrimit të automjeteve dhe politikë ndëshkuese e planifikuar.

“Ne inkurajojmë fuqishëm serbët e Kosovës që të kthehen në institucionet e Kosovës sa më shpejt që të jetë e mundur në mënyrë që të përmirësohet siguria dhe stabiliteti për të gjithë qytetarët. Ne inkurajojmë Qeverinë e Kosovës që të sigurojë kushte për serbët e kualifikuar të Kosovës që ta bëjnë këtë pa vonesë. Marrëveshjet e Brukselit parashikonin integrimin e serbëve të Kosovës në institucionet e Kosovës. Ne i mbështesim plotësisht ato marrëveshje dhe vazhdimin e zbatimit të tyre ”, është qëndrimi zyrtar i Departamentit të Shtetit lidhur me këtë çështje.

LEXO EDHE:

Back to top button