Shkollat mbeten të mbyllura teksa mjegulla mbulon Teheranin

Shkollat mbeten të mbyllura teksa mjegulla mbulon Teheranin

Shkollat mbeten të mbyllura të mërkurën në Teheran dhe në disa qytete të tjera pasi ndotja e rëndë e ajrit vazhdoi të godasë Iranin.

Mjegulla e dendur ka mbuluar kryeqytetin për më shumë se një javë, duke bërë që autoritetet t’u bëjnë thirrje banorëve të qëndrojnë në shtëpi.

Indeksi i ndotjes së ajrit ishte 162 të mërkurën.

Kritikët kanë fajësuar qeverinë për djegien e mazutit, një lëndë djegëse e rëndë dhe me cilësi të ulët që përdoret në termocentrale në vend të gazit natyror.

Qeveria ka mohuar përdorimin e karburantit në Teheran.

Ajri i Teheranit është ndër më të ndoturit në botë dhe mbylljet e shkollave për shkak të cilësisë së dobët të ajrit janë një dukuri e rregullt atje.

Smogu shkaktohet kryesisht nga trafiku i rënduar si dhe nga ndotja e fabrikave dhe zakonisht përkeqësohet gjatë sezonit të ftohtë.

Qyteti është i rrethuar nga kodra të larta dhe male nga tre anët. Teksa ajri i ftohtë dhe i ndenjur vendoset në luginë, ai bllokon emetimet e makinave dhe të tjera që nuk kanë si të largohen.

LEXO EDHE:

Back to top button