Suedi: Në një minierë hekuri, gjenden elemente për prodhimin e telefonave inteligjentë

Suedi: Në një minierë hekuri, gjenden elemente për prodhimin e telefonave inteligjentë

Depozita më e madhe e tokës së rrallë e njohur në Evropë deri më sot është zbuluar në Suedinë veriore. Këtë e ka bërë të ditur kompania shtetërore suedeze e minierave LKAB, e cila operon me një minierë hekuri në Kiruna.

Depozita ka pasuri prej mbi një milion ton metale.

Tokat e rralla përfshijnë një gamë të tërë elementësh që kërkohen për prodhimin e telefonave inteligjentë dhe makinave elektrike, për shembull për bateritë, konvertuesit katalitikë dhe magnetët, por edhe për ndriçimin.

Depozitat më të mëdha të këtyre metaleve gjenden aktualisht në Kinë.

“Gjetja mund të bëhet një bllok i rëndësishëm ndërtimi për prodhimin e lëndëve të para të rëndësishme që janë absolutisht thelbësore për tranzicionin e gjelbër” deklaroi shefi i kompanisë, Jan Moström.

LEXO EDHE:

Back to top button