Sunak: Britania do të prezantojë masa të reja për të reduktuar numrin e emigrantëve nga Shqipëria

Kryeministri britanik Rishi Sunak ka thënë se Mbretëria e Bashkuar do të prezantojë masa të reja që synojnë reduktimin e numrit të emigrantëve që vijnë nga Shqipëria në Mbretërinë e Bashkuar me varka të vogla përgjatë Kanalit Anglez.

Sunak, i cili po përballet me presionin për të kufizuar numrin në rritje të emigrantëve që vijnë përtej Kanalit, tha se ai planifikon të prezantojë legjislacionin e ri në fillim të vitit të ardhshëm për të siguruar që njerëzit që vijnë ilegalisht nuk mund të qëndrojnë në Britani.

Kryeministri tha se qindra punëtorë shtesë po punësoheshin për të përpunuar kërkesat për azil dhe për t’u marrë me ngarkesën e mbetur të mbetura, që vlerësohet në më shumë se 143,000, që do të zgjidhen deri në fund të vitit të ardhshëm.

Mijëra shqiptarë do të kthehen në shtëpi në muajt në vijim, tha Sunak në Kuvend.

Ai shtoi se MB kishte marrë garanci zyrtare nga qeveria shqiptare se do të mbronte viktimat e vërteta dhe njerëzit në rrezik të ritrafikimit.

Sunak dhe zyrtarë të tjerë këmbëngulën se Shqipëria është një vend thelbësisht i sigurt dhe se shumica e kërkesave të qytetarëve të saj për azil janë të pabaza.

Më shumë se 10,000 shqiptarë kanë mbërritur përgjatë Kanalit Anglez këtë vit dhe kanë kërkuar azil, duke përbërë pothuajse një të katërtën e rekordeve prej 44,000 njerëzve që arritën në Mbretërinë e Bashkuar nëpërmjet kësaj rruge. Vetëm disa dhjetëra azilkërkues shqiptarë mbërritën në ishull në vitin 2020.

Zyrtarët britanikë thanë se rritja e madhe mund të jetë për shkak të rritjes së aktivitetit të kriminelëve shqiptarë që veprojnë në Francën veriore.

LEXO EDHE:

Back to top button