Tani e tutje është shumë më e lehtë të punosh në Gjermani: Profesionistët mund të marrin edhe familjet dhe prindërit e tyre, shumë më lehtë

Tani e tutje është shumë më e lehtë të punosh në Gjermani: Profesionistët mund të marrin edhe familjet dhe prindërit e tyre, shumë më lehtë

Në Gjermani, Ligji i ri për Imigrimin e Aftësive është duke u zbatuar gradualisht, njoftoi DPA. Ndërsa politikanët gjermanë dhe ekspertët ekonomikë kanë paralajmëruar prej kohësh, vendi ka nevojë urgjente për një fuqi punëtore profesionale. Pritet që gropat në tregun e punës të mbushen me punëtorë nga jashtë.

Ndryshimet në ligjin e imigracionit të kualifikuar që u miratuan në fillim të këtij viti do të zbatohen në tre faza graduale në mënyrë që autoritetet të përshtaten me kushtet e reja në kohën e duhur.

Informacione më të detajuara janë në dispozicion në gjermanisht, anglisht, spanjisht dhe frëngjisht në portalin e qeverisë federale për punë të kualifikuar nga jashtë.

Nga ky moment, shumë akademikë dhe njerëz me kualifikime të krahasueshme nga vendet e treta do të mund të vijnë në Gjermani me Kartën Blu të BE-së – pa kontroll prioritar, d.m.th nëse gjermanët apo qytetarët e BE-së do të ishin të disponueshëm për të njëjtin pozicion, si dhe pa vërtetimi i njohurive të gjuhës.

Kushdo që plotëson të gjitha parakushtet si fuqi punëtore me përvojë profesionale apo diplomë universitare tashmë ka të drejtën e lejes së qëndrimit, diçka që deri më tani ka qenë një vendim diskrecional për autoritetet. Gjithashtu, nuk do të ketë më kufizim për aktivitetin në profesion. Kjo do të thotë që një punëtor i kualifikuar në një profesion mund të gjejë punë në Gjermani në një profesion tjetër. Përjashtim bëjnë vetëm profesionet që lidhen me mjekësinë, drejtësinë dhe pedagogjinë.

Lehtësimi për gjetjen e një vendi pune me marrjen e lejes nga Agjencia Federale e Punësimit do të ketë edhe shoferët profesionistë, si dhe do të hiqet kontrolli për kandidatët me përparësi dhe parakushtet për njohjen e gjuhës.

Ndryshimet e tjera do të hyjnë në fuqi më 1 mars të vitit të ardhshëm.

Përveç kësaj, tërheqja e fuqisë punëtore nga Ballkani Perëndimor, pra Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia dhe Serbia, për të cilat të ashtuquajturat. “Rregulli për Ballkanin Perëndimor”. Nga qershori 2024, kontigjenti vjetor dyfishohet në 50 mijë persona në vit.

Gjermania kishte një ligj për imigracionin e kualifikuar në mars 2020, me të cilin qeveria e atëhershme e Angela Merkel donte të lehtësonte aksesin e punëtorëve të kualifikuar nga vendet jashtë Bashkimit Evropian në tregun gjerman të punës. Tani ai ligj është reformuar sepse në shumë vende ka ende mungesë të personelit, veçanërisht punëtorëve të kualifikuar. Ligji në versionin e mëparshëm nuk arriti rezultatet e pritura për shkak të pandemisë, sipas autoriteteve.

E reja në ligjin e ri është futja e të ashtuquajturës “Karta e Shansit”, e cila bazohet në pikë. Kriteret e përzgjedhjes për emigrantët që duan të punojnë dhe zgjedhin këtë opsion janë aftësitë gjuhësore, përvoja e punës, mosha dhe lidhja me Gjermaninë.

Në të ardhmen, profesionistët e huaj duhet të fitojnë të paktën 43,800 euro bruto në vit, një shumë që deri më tani ishte 58,400 euro. Avantazhi i ligjit të ri për profesionistët me kualifikim të lartë nga vendet jashtë BE-së është se në të ardhmen ata do të mund të sjellin me vete jo vetëm bashkëshortët dhe fëmijët, por edhe prindërit.

Megjithatë, një parakusht është që ata të kenë mjete jetese, sepse në Gjermani nuk do të mund të jetojnë me asistencë sociale.

Kompanitë gjermane aktualisht nuk janë në gjendje të plotësojnë rreth 1.73 milionë vende pune.

LEXO EDHE:

Back to top button