Temellkovski: Përplasjet politike mes Maqedonisë dhe Bullgarisë ndikojnë në bashkëpunimin ekonomik

Marrëdhëniet maqedono-bullgare kanë përkeqësuar bashkëpunimin ekonomik midis dy vendeve. Për shkak të deklaratave politike, biznesmenët po humbin besimin e ndërsjellë dhe nuk duan të bashkëpunojnë, thotë kreu i odës maqedono-bullgare Zore Temellkovski. Kriza e koronës nuk pati aq ndikim sa ndikimi i politikës në biznes, thotë Temellkovski.

Ajo që ishte synimi i Odës Maqedono-Bullgare është të arrijë një miliard në shkëmbim për katër vjet, dhe ne arritëm 900 milion, por tani kemi arritur 400-500 milion euro, e cila është një pjesë e vogël bazuar në marrëdhëniet. Tani figurat anonime politike kanë filluar të ndikojnë në opinionin publik, dhe për shkak të virusit korona fillojnë të ndryshojnë pozicione. Më vjen keq për ngjarjet e tilla, virusi korona ka më pak ndikim këtu, faktori kryesor është mungesa e besimit midis komuniteteve të biznesit – deklaroi Zore Temelkovski- Kryetar i Odës Bullgaro-Maqedonase.

Sipas Temellkoskit, tani duhet të fillojë gjithçka nga e para që të kemi bashkëpunim më të madh biznesi, me kusht që biznesmenët të lënë mënjanë politikën. Vendi eksporton kryesisht ushqime dhe pije në Bullgari, ndërsa importon karburante dhe produkte kimike.

Enti Shtetëror i Statistikave
EKSPORTProdukte të gatshme, ushqime dhe kafshë të gjalla, pije dhe lëndë të para jo-ushqimore.

IMPORTLëndët djegëse minerale, produkte kimike, produkte të klasifikuara sipas materialit si dhe makineri dhe pajisje transporti.

Bullgaria konsiderohet partneri i pestë tregtar i vendit. Sipas të dhënave nga Enti shtetëror i Statistikave, për nëntë muajt e parë, shkëmbimi midis dy vendeve është me vlerë prej 531 milion euro.

Andrea Çobanova

LEXO EDHE:

Back to top button