Ushqimet që nuk duhet t’i ruani kurrë së bashku

Ruajtja e duhur e ushqimit nuk është vetëm një çështje e ruajtjes së freskisë, por edhe e sigurisë. Ruajtja e gabuar e ushqimeve të caktuara mund të çojë në sëmundje të ndryshme, si dhe ndryshime në shije.

Prandaj, është shumë e rëndësishme që ushqimi të ruhet siç duhet për të ruajtur shijen dhe strukturën e tij dhe për të garantuar sigurinë gjatë konsumimit.

Kombinimet që duhen shmangur gjatë ruajtjes së ushqimit:

Mollët e ruajtura me qepë ose hudhër mund të thithin shijen e tyre të veçantë, e cila mund të ndikojë në freskinë dhe shijen e frutave. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të mbani të ndara mollët dhe qepët. Nëse i keni ruajtur tashmë mollët së bashku me qepët dhe keni vënë re një shije të pakëndshme.

Karotat gjithashtu thithin aromat, kështu që është më mirë t’i ruani ato veçmas nga produktet që prodhojnë etilen, si mollët. Etileni mund të përshpejtojë pjekjen e karotave dhe të ndikojë në shijen e tyre. Karotat ruhen më së miri së bashku me perime të tjera me rrënjë, si panxhari ose patatet, dhe mollët ruhen më mirë veçmas.

Fiqtë janë të ndjeshëm ndaj etilenit, i cili përshpejton procesin e pjekjes së tyre. Për këtë arsye duhen mbajtur të ndara nga perimet që nuk reagojnë mirë ndaj këtij gazi, si p.sh. lakra. Lakra ruhet më së miri në frigorifer, e mbështjellë me plastikë, për të ruajtur lagështinë.

Kërpudhat priren të thithin aromat dhe shijet nga ushqimet e tjera, kështu që është mirë t’i ruani ato veçmas nga hudhra. Gjithashtu, kërpudhat nuk duhet të ruhen në kushte të lagështa, sepse lagështia nxit prishjen e tyre dhe formimin e mykut. Është ideale t’i ruani në një qese letre në pjesën kryesore të frigoriferit.

Jini gjithmonë të vetëdijshëm për llojet e ushqimeve që ruani së bashku dhe ndiqni këshillat e rekomanduara për të shmangur ndryshimet e padëshiruara në shijen dhe cilësinë e ushqimit.

LEXO EDHE:

Back to top button