Varheji: Po punojmë për një paketë më të gjerë shpëtimi energjie për Ballkanin

Varheji: Po punojmë për një paketë më të gjerë shpëtimi energjie për Ballkanin

Pas njoftimeve se presidenti Stevo Pendarovski ka kërkuar nga Komisioni Evropian që të ndihmojë Maqedoninë e Veriut për kompensimin e çmimit të energjisë elektrike nga Bullgaria, komisioneri evropian sot në një konferencë për media u përgjigj se është i njohur me kërkesën dhe se po punojnë për një “shpëtim më të gjerë. paketë”.

– Ne jemi duke punuar për një paketë më të gjerë të shpëtimit të energjisë për të gjithë Ballkanin dhe po përpiqemi ta dorëzojmë shumë shpejt, duhet të jemi në gjendje t’ua paraqesim atë liderëve në nëntor në samitin e Procesit të Berlinit, ku po kërkojmë mënyra për t’i ndihmuar ata. Për t’iu përgjigjur nevojave urgjente afatshkurtra dhe afatmesme, për të krijuar furnizime alternative me gaz apo energji elektrike, si të ndihmohen interkonektorët e gazit apo energjisë elektrike, tha Komisioneri Evropian pasditen e sotme.

Ai shtoi se është e nevojshme të inkurajohen investimet, veçanërisht në energjinë e gjelbër dhe efiçencën e energjisë, duke theksuar se ndërtesat e stilit sovjetik konsumojnë shumë energji.

Komisioneri evropian iu përgjigj edhe pyetjes për vlerësimin më të keq në raportin për Maqedoninë e Veriut, që është liria e shprehjes dhe mediave, ku Komisioni Evropian kritikon mungesën e reformave në MRTV. Ajo beson se progresi në fushën e lirisë së shprehjes është i kufizuar, dhe mungesa e vetërregullimit të medias ka pasoja negative në standardet profesionale në gazetari.

– Për lirinë e shprehjes kërkojmë miratimin e reformave ligjore që janë në tavolinë prej disa vitesh. Shpresoj që më në fund opozita dhe qeveria të gjejnë mënyrën për të rënë dakord për këto reforma në Kuvend, tha Evokomisar Varheji.

Varheyi nuk do të komentonte hapjen e klubeve bullgare me emra bashkëpunëtorësh fashistë, por shprehu shpresën se kuadri dhe procesi i negociatave do të ndihmonin për të kapërcyer tensionet.

“Shpresoj që me marrëveshjen për kornizën e negociatave dhe mbajtjen e konferencës së parë politike ndërqeveritare, dhe marrëveshjen politike që na solli atje, do të krijojnë një klimë tjetër, tha Komisioneri Evropian për Zgjerim.

Ai u bëri thirrje të dyja palëve që të jenë të hapura dhe të angazhohen për bashkëpunim përmes kornizës së krijuar.

“Ka shenja inkurajuese dhe duhet të kemi besim te miqtë tanë në Sofje dhe Shkup se do të gjejnë një mënyrë për të ndryshuar gjithë atmosferën”, tha komisioneri evropian Oliver Varheyi. 

LEXO EDHE:

Back to top button