Zelensky, thirrje UNESCO-s: Shtoheni Odesa-n në listën e vendeve të Trashëgimisë Botërore

Zelensky, thirrje UNESCO-s: Shtoheni Odesa-n në listën e vendeve të Trashëgimisë Botërore

Presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, ka kërkuar zyrtarisht që Organizata e Kombeve të Bashkuara për Arsimin, Shkencën dhe Kulturën (UNESCO) të shtojë qytetin historik portual ukrainas të Odesës në listën e vendeve të trashëgimisë botërore.

Zelensky tha të martën se gjithsej 540 “objekte të trashëgimisë kulturore, institucione kulturore dhe ndërtesa fetare (u dëmtuan) nga sulmet ruse në Ukrainë gjatë luftës në shkallë të gjerë që nga 24 shkurti.”

“Ne duhet të japim një sinjal të qartë se bota nuk do të mbyllë sytë ndaj shkatërrimit të historisë sonë të përbashkët, kulturës sonë të përbashkët, trashëgimisë sonë të përbashkët,” tha ai në një fjalim të regjistruar paraprakisht, drejtuar bordit ekzekutiv të 58 vendeve anëtare të UNESCO-s.

“Një nga hapat për këtë duhet të jetë ruajtja e qendrës historike të Odesës, një qytet i bukur, një port i rëndësishëm i Detit të Zi dhe një burim kulture për miliona njerëz në vende të ndryshme. Së bashku me partnerët tanë, ne përgatitëm Dosja e nominimit të Odesës për t’u përfshirë në Listën e Trashëgimisë Botërore. Ne po ia kalojmë këtë UNESCO-s”, shtoi Zelensky.

Odesa, si të gjitha qytetet e tjera të Ukrainës, është një “objektiv për sulmet ruse. Ju lutemi mbështesni Odesa-n. Tregoni në nivelin e UNESCO-s pikërisht se terrori rus duhet të marrë fund”, tha ai.

Presidenti ukrainas kërkoi gjithashtu që Rusia të përjashtohej nga të gjitha organet e UNESCO-s dhe nga vetë organizata.

LEXO EDHE:

Back to top button