5 mars 1993, rrëzimi i aeroplanit në Maqedoni

5 mars 1993, rrëzimi i aeroplanit në Maqedoni

Fluturimi 301 i Palair Macedonian Airlines me destinacion përfundimtar Cyrih u rrëzua menjëherë pas ngritjes nga aeroporti i Shkupit.

Aviation Accidents

Në aeroplanin Fokker 100 ndodheshin 92 pasagjerë dhe 5 anëtarë të ekuipazhit, 83 prej të cilëve vdiqën dhe 14 u plagosën. Piloti ishte një holandez 49-vjeçar me përvojë me 11.200 orë fluturimi, ndërsa bashkë-pilot ishte një maqedonas 34-vjeçar me 5.580 orë fluturimi, i cili më parë ishte pilot në Jat Airways. Shumica e pasagjerëve ishin persona nga Kosova që punonin në Zvicër.

Aviation Accidents

Menjëherë pas ngritjes në orën 11:11, avioni nuk arriti të arrijë lartësinë e kërkuar dhe arsyeja ishte akulli në krahë. Kushtet e motit ishin 900 metra shikueshmëri, por binte borë.

Aviation Accidents

Nga hetimet rezultoi se shkaku i rrëzimit ishin dështimet në procedurën e ngrirjes së akullit në krahë. Vetëm pjesët fillestare të krahëve u kontrolluan për akull, ku kishte borë, e cila nuk përbënte rrezik sepse tashmë ishte shkrirë. As pilotët dhe as personat përgjegjës për ngrirjen e akullit nuk e dinin që karburanti i vendosur në krahë ishte në një temperaturë shumë të ulët, gjë që kontribuoi që bora e shkrirë të shndërrohej në akull, ndërsa avioni priste lejen për t’u ngritur.

LEXO EDHE:

Back to top button