Karantina e parë në Evropë për linë e majmunit, një rast i dyshimtë në Greqi

Belgjika është vendi i parë që vendos një karantinë të detyrueshme 21-ditore për personat e infektuar me fruth dhe raste të dyshuara. Deri më tani në Belgjikë janë konfirmuar katër raste të virusit të ri dhe besohet se burimi i infeksionit është një festival i Antwerp-it.

Dyshimet se lija e majmunëve është shfaqur edhe në rajon. Organizata Kombëtare e Shëndetit Publik të Greqisë po heton rastin e parë të dyshuar të fruthit. Ky është një turist nga Anglia, i cili shfaqi simptomat e para, duke përfshirë një skuqje të lëkurës. Ai dhe mbështetësi i tij, i cili është ende pa simptoma, janë shtruar në spitalin e Athinës dhe rezultatet e gjetjeve laboratorike do të bëhen të ditura nesër.

Organizata Kombëtare për Shëndetin Publik të Greqisë rekomandoi qytetarët që të ndiqnin udhëzimet e mjekëve në rast të skuqjes ose dëmtimit të pazakontë të lëkurës. Siç shpjegohet nga organizata, simptomat përfshijnë ethe, dhimbje koke, rraskapitje dhe më shpesh një skuqje karakteristike një deri në pesë ditë pas fillimit të simptomave.

YouTube video

Shfaqja e rasteve në Mbretërinë e Bashkuar pa udhëtime paraprake, si dhe shfaqja e rasteve sporadike në vende të tjera evropiane tregojnë se sëmundja ka gjasa të përhapet në komunitet. Theksohet se në bazë të të dhënave epidemiologjike të deritanishme, rreziku për popullatën e përgjithshme është i ulët, sepse sëmundja është zakonisht e lehtë dhe vetëkufizuese, me një përhapje relativisht të vogël, tha të premten Organizata Kombëtare për Shëndetin Publik të Greqisë.

Ndërkohë, presidenti amerikan Joe Biden ka thënë se virusi është diçka për të cilën të gjithë duhet të shqetësohemi.

“Është shqetësuese që do të ketë pasoja nëse vazhdon të zgjerohet. Ne po punojmë shumë për të kuptuar se çfarë të bëjmë ” tha Biden.

Sipas të dhënave të OBSH-së, deri më tani janë konfirmuar 92 raste dhe 28 raste “të dyshimta”. Fruthi është raportuar në Australi, Belgjikë, Kanada, Francë, Gjermani, Mbretërinë e Bashkuar, Shtetet e Bashkuara, Izrael, Itali, Holandë, Portugali, Spanjë, Suedi dhe Zvicër.

LEXO EDHE:

Back to top button