Kur shihni valë katrore, dilni menjëherë nga uji

Kur shihni valë katrore, dilni menjëherë nga uji

Kushdo që ka jetuar pranë një trupi të madh uji është i vetëdijshëm për rreziqet natyrore që mund të ndodhin. Videoja e mëposhtme tregon një fenomen të bukur por të rrezikshëm që po ndodh në mbarë botën kur bëhet fjalë për valët e oqeanit. Të gjithë e dimë se çfarë janë valët – formacione ujore që lëvizin nëpër ujë para se të shpërthejnë në breg. Por megjithëse zakonisht nuk janë katrorë, ky fenomen tregon se ato mund të jenë katrore dhe të shkaktojnë probleme.

Edhe pse është e vështirë të imagjinohet se valët lëvizin në këndin e nevojshëm për të krijuar një katror, ​​kjo ndodh. Nga ajri mund të duket sikur ka një rrjetë nën ujë që krijon forma të çuditshme. Në realitet, valët katrore krijohen kur dy valë takohen në kënde të ndryshme, zakonisht si rezultat i modeleve të ndryshme të motit.

Ikni nga uji

Edhe pse mund të jenë magjepsëse, dallgët katrore shoqërohen me valë të forta lokale dhe mund të jenë të rrezikshme. Ata mund të arrijnë një lartësi prej 10 këmbësh dhe të zhduken shpejt, duke shkaktuar aksidente dhe mbytje anijesh. Sipas Agjencisë Evropiane të Hapësirës, ​​valët katrore kanë qenë përgjegjëse për shumë aksidente të anijeve në të kaluarën, megjithëse disa argumentojnë se ato janë më pak të rrezikshme sesa mendohej më parë.

Një video e valëve në veprim tregon fuqinë e tyre, ndërsa një person nga bregu vëzhgon ngjarjen. Valët kryq mund të shfaqen kudo në botë, dhe vendi më i famshëm për t’i vëzhguar ato është ishulli Ile de Ré në Francë.

LEXO EDHE:

Back to top button