Në SHkup do të mbahet marsh për përkujtimin e viktimave të Srebrenicës

Në SHkup do të mbahet marsh për përkujtimin e viktimave të Srebrenicës

Sot, më 11 korrik, në Qendrën Përkujtimore të Srebrenicës në BeH po përkujtohet 29 vjetori i gjenocidit të Srebrenicës. Varrimi i 14 viktimave të tjera të gjenocidit do të bëhet në Potoçari. Viktima më e vjetër që u varros ishte 68 vjeç, ndërsa më e reja ishte 17 vjeç.

Ky është përvjetori i parë që kur Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara miratoi rezolutë që shpalli 11 korrikun si Ditën Ndërkombëtare të Përkujtimit të Gjenocidit të Srebrenicës.

Maqedonia ishte një nga 84 vendet që votuan “PËR” Rezolutën, por sipas informacioneve të fundit nga Qeveria e re, për momentin nuk ka asnjë program të planifikuar dhe as buxhet për aktivitete.

Këshilli Kombëtar Boshnjak (KKB) sot në Shkup do të organizojë “Marshimin për Srebrenicën”. Marshi do të fillojë në ora 18:00 nga “Vero Park” në Çair, do të vazhdojë përgjatë bulevardit “John Kennedy”, Çarshia e Vjetër, Sheshi “Filipi II” dhe përfundon në Sheshin “Maqedonia” në orën 19:00.

“Nga ora 19:00 deri në ora 19:30 do të mbahet program përkujtimor me rastin e kujtimit të viktimave të gjenocidit në Srebrenicë”, njofton KKB.

Më shumë se 50 njerëz u dënuan me rreth 700 vjet burg për gjenocidin e Srebrenicës, i cili u krye nga Ushtria e Serbisë, ndërsa u vranë të paktën 8,372 boshnjakë. Sipas të dhënave nga Qendra Përkujtimore e Potoçarit që nga korriku 2023, eshtrat e 6751 viktimave të gjenocidit të Srebrenicës janë gjetur dhe varrosur, ndërsa rreth një mijë viktima janë ende duke u kërkuar.

Në vitin 2007, Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë në Hagë e karakterizoi mizorinë e Srebrenicës si gjenocid.

LEXO EDHE:

Back to top button