Parada e krenarisë në Shkup më 24 qershor

Parada e krenarisë në Shkup më 24 qershor

Kjo është parada e katërt radhazi e Krenarisë/Skopje Pride dhe do të mbahet nën moton “Me zë të lartë dhe krenarë!”

Programi zyrtar i sivjetmë “Skopje Pride” do të fillojë më 24 qershor në ora 17:00 në parkun “Gruaja-Borec”. Sipas Rrjetit Nacional Kundër Homofobisë dhe Transfobisë, pas tubimit të pjesëmarrësve dhe fjalimeve të shkurtra përshëndetëse, në ora 19:00 do të fillojë marshi protestues nëpër rrugët e Shkupit, sipas rrugës së njëjtë si vitet e kaluara. Marshi do të mbyllet me program kulturor-muzikor në stadiumin e ARM-së në Parkun e Qytetit.

nga e majta në të djathtë: Koço Andonovski, Irena Cvetkoviq dhe Angel Dimitrievski

“Progresi në fushën e të drejtave të personave LGBT+ nuk ka qenë i barabartë dhe as i mjaftueshëm dhe është vazhdimisht nën sulm nga forcat që kundërshtojnë të drejtat universale të njeriut. Kjo është arsyeja pse Krenaria mbetet një formë e rëndësishme proteste e komunitetit LGBT+ kundër stigmës, paragjykimeve dhe dhunës”.

shpallur nga Rrjeti Kombëtar kundër Homofobisë dhe Transfobisë.

Në konferencën e sotme për shtyp me rastin e Shkupit Pride, profesoresha universitare Irena Cvetkoviq tha se është e shqetësuar për mobilizimin e fortë negativ të bashkësive fetare dhe politikanëve konservatorë kundër komunitetit LGBTI.

“Në paradat tona në vitet e kaluara, ne mund të shihnim edhe prindër që me krenari qëndruan pranë fëmijëve të tyre LGBTI+ dhe marshuan për të drejtat e tyre. Me këtë ata u dërgojnë një mesazh prindërve të tjerë të cilët ende mund të kenë frikë ose nuk dinë t’i pranojnë fëmijët e tyre – se një realitet tjetër është i mundur për ta. Këta hapa të guximshëm janë baza e mënyrës sesi duam të ndërtojmë një shoqëri të barabartë”.

tha Angel Dimitrievski nga Rrjeti Nacional.

Lajmin në emision e prezantoi aktivisti Koço Andonovski. Ai tha se Parada hapet si një platformë për shumë kauza të tjera.

“Ata kanë qenë të pranishëm edhe në vitet e kaluara, por nuk ka qenë e organizuar dhe disi kanë humbur të gjitha ato mesazhe dhe pankarta, kështu që këtë vit ftojmë të gjithë ata që kanë fushatat e tyre, aktivitetet e ndryshme dhe duan të njihen me mesazhet e tyre dhe të tyre. shenja për të na thirrur”,

tha Andonovski.

Organizatorët falënderuan Ministrinë e Mbrojtjes për mbështetjen e tyre, si dhe Ministrinë e Brendshme për vendosjen e standardeve të reja në rajon për mënyrën e sigurimit të këtij eventi.

LEXO EDHE:

Back to top button