Pesë organizata partnere nga RMV, BeH, Mali i Zi, Serbia dhe Kroacia planifikojnë të lëshojnë satelitin e parë të përbashkët

Pesë organizata partnere nga Maqedonia, Bosnja dhe Hercegovina, Mali i Zi, Serbia dhe Kroacia planifikojnë të lëshojnë satelitin e parë të përbashkët nga ky rajon të dërguar në hapësirë ​​deri në fund të vitit, njoftoi shërbimi i transmetimit publik boshnjak BHTV. Nisma vjen pas krijimit të Shoqatës Hapësinore të Evropës Juglindore dhe India është planifikuar t’i dhurojë një satelit Shoqatës për nder të festimeve të 75-vjetorit të pavarësisë së vendit.

Për këtë ide janë duke punuar Qendra për Edukim dhe Robotikë, Inovacione dhe Teknologji nga Mostari, Komiteti për Zhvillimin e Programit Hapësinor nga Novi Sadi, Mali i Zi Hulumtues Hapësinor nga Podgorica, Shoqata e Hapësirës Ajrore Adriatike nga Zagrebi dhe Qendra për Inovacion dhe Zhvillim Teknologjik NAVIA nga Shkupi.

“Ne të gjithë jemi shumë krenarë që ndajmë kohën tonë dhe kemi të njëjtin synim për të avancuar dhe zgjeruar atë program hapësinor në të gjitha vendet e rajonit,” tha Anes Hadziomeroviç nga Qendra për Arsim dhe Robotikë, Inovacione dhe Teknologji nga Mostari.

Nikola Perkovic nga Mali i Zi Space Research thotë se nëse kostot ndahen në pesë pjesë, në mënyrë që për shembull Mali i Zi të fokusohet në zhvillimin e raketave, Kroacia në komunikim, Serbia në karburant etj., atëherë kjo është një mundësi ideale dhe kjo mund të jetë serioze. histori.

Ndryshe, qëllimi kryesor i të pesë organizatave joqeveritare nga rajoni është edukimi i të rinjve. Për momentin nuk kanë ndihmë nga institucionet nga Ballkani, por shtojnë se teknologjia hapësinore është një fushë komplekse që kërkon burime të caktuara, të cilat arrihen më lehtë nëse veprojmë së bashku.

LEXO EDHE:

Back to top button