Rënie e lehtë në Wall Street

Çmimet e aksioneve të Wall Street ranë pak të mërkurën, duke u tregtuar me kujdes pasi investitorët nuk ishin të sigurt nëse kishte ndonjë arsye për të blerë më tej aksionet pas rritjes së tyre të fortë në dy ditët e mëparshme. 

Dow Jones humbi 0,14 për qind, në 30,273 pikë, ndërsa S&P 500 ra me 0,20 për qind, në 3,783 pikë, dhe indeksi Nasdaq 0,25 për qind, në 11,148 pikë.

Pasi Dow Jones dhe S&P 500 postuan kërcimin e tyre më të madh dy-ditor që nga prilli 2020 në dy ditët e mëparshme, tregu u qetësua dje. Investitorët janë të kujdesshëm, gjë që tregohet nga vëllimi më i ulët i tregtimit. 10.4 miliardë aksione ndryshuan dje, ndërsa vëllimi mesatar ditor gjatë 20 ditëve të fundit ishte 11.6 miliardë.

Inflacioni mund të mbetet në këtë nivel

Ditët e mëparshme në treg mbizotëronte opinioni se banka qendrore amerikane mund të ngadalësojë ritmin e rritjes së normave të interesit. Por dje Mary Daly, presidente e degës së Fed në San Francisko, tha se inflacioni ishte një problem dhe banka qendrore po i qëndronte politikës së saj.

“Rruga është e qartë: ne do të rrisim normat e interesit në zonën kufizuese dhe do t’i mbajmë atje për ca kohë. Ne jemi të përkushtuar për të ulur inflacionin dhe do të qëndrojmë në atë rrugë derisa ta bëjmë këtë”, tha Daly.

Për shkak të kësaj, tregu i parasë tani vlerëson se Fed do të rrisë normat bazë të interesit me 0.75 pikë përqindjeje agresive në sesionin dyditor më 1 dhe 2 nëntor, sesioni i katërt me radhë. Dhe të dhënat nga një treg ende i fortë i punës sugjerojnë se inflacioni mund të qëndrojë rreth niveleve rekord për ca kohë që do të vijë.

Pritet raporti zyrtar i Qeverisë për punësimet në muajin e kaluar

Agjencia e punësimit ADP raportoi dje se numri i të punësuarve në sektorin privat në Shtetet e Bashkuara u rrit me 208,000 në shtator, pak më shumë se sa pritej. Kërkesa e fortë për punëtorë tregon se presioni mbi rritjen e pagave dhe rrjedhimisht mbi konsumin dhe inflacionin do të vazhdojë.

Ndaj, fokusi i investitorëve të premten do të jetë raporti zyrtar i punësimit i qeverisë për muajin e kaluar, i cili mund të ndikojë ndjeshëm në drejtimin e tregut. Çmimet e aksioneve kanë rënë dje edhe në bursat evropiane. Indeksi FTSE i Londrës u dobësua me 0,48 për qind, në 7,052 pikë, ndërsa DAX i Frankfurtit ra me 1,21 për qind, në 12,517 pikë, dhe CAC i Parisit 0,90 për qind, në 5,985 pikë.

LEXO EDHE:

Back to top button