Si do të ndihmojnë ujqërit radioaktivë të Çernobilit në parandalimin e kancerit të njeriut?

Hulumtimet kanë treguar se ujqërit e egër që jetojnë në Zonën e Përjashtimit të Çernobilit kanë zhvilluar rezistencë ndaj kancerit dhe mund të ofrojnë njohuri të reja se si të parandalohet kjo sëmundje tek njerëzit.

Tufat e ujqërve gri endacakë që jetojnë në Çernobil duket se kanë zhvilluar mutacione që rrisin shanset e tyre për të mbijetuar nga kanceri, ka zbuluar një studim i ri.

Cara Love, një biologe në Universitetin Princeton, ka studiuar ujqërit për një dekadë dhe hulumtimi i saj ka zbuluar se ata kanë një sistem imunitar të ndryshuar, të ngjashëm me atë të pacientëve me kancer që i nënshtrohen rrezatimit, raporton Mirror.

Ajo vëzhgoi se si ujqërit e Çernobilit mbijetuan dhe lulëzuan pavarësisht brezave të ekspozimit dhe akumulimit të grimcave radioaktive në trupat e tyre.

Aksidenti më i keq bërthamor në botë lëshoi ​​rrezatim që shkakton kancer, por hulumtimi i saj tregon se ujqërit janë rezistent ndaj rritjes së rrezikut të kancerit.

Kafshët që bredhin në zonën e përjashtimit dhe ADN-në e tyre janë me interes për shumë shkencëtarë në mbarë botën.

Vitin e kaluar, gjenetistja Elaine Ostrander vuri në dukje se një hulumtim i tillë mund të sigurojë njohuri të reja se si të parandalohet kanceri te njerëzit.

LEXO EDHE:

Back to top button