Çmimi i energjisë elektrike është i lartë, do të shkatërrohemi

Çmimi i energjisë elektrike është i lartë, do të shkatërrohemi

Gazetar: Ile Petreski 

Tatimi mbi vlerën e shtuar për faturat e energjisë elektrike deri në Vitin e Ri mbetet pesë për qind. Zëvendëskryeministri për Ekonomi, Fatmir Bytyqi, tha se për dhjetë ditë kur të jetë gati rishikimi i buxhetit, do të dihet se sa do të ndajë shteti për ndihma të reja për qytetarët, dhe kompanitë për përballimin e krizës energjetike, shkruan Alsat.

“Po bëhen kalkulimet përfundimtare nëse kërkesa apo nevoja e EVN-së do të sigurohet nga EMV-ja. Së dyti, nëse kapaciteti i prodhimit vendas është i mjaftueshëm për të furnizuar këtë energji elektrike apo do të ketë nevojë për import. Për sa kohë që bëhen këto vlerësime, nuk mund të themi se cila do të jetë pakoja”, tha Fatmir Bitiqi, zëvendëskryeministër për ekonomi

Ndryshe, këtë vit 60 për qind e energjisë elektrike për qytetarët duhet të sigurohet nga termocentralet shtetërore. Qytetarët mirëpresin njoftimet e një rregullatori për tarifa të veçanta për ata që konsumojnë më shumë, por për shumicën prej tyre problem i madh është çmimi i energjisë elektrike.

“S’kemi rrugëdalje tjetër, çfarë të thonë, atë e bëjmë. A kurseni? Po. Si? Me tarifën e lirë”., qytetare

 “S’mund të kursejmë. A pritni rritje në korrik? Me siguri”, qytetar

“Çdoherë kursejmë, rryma është e shtrenjtë dhe duhet të kursejmë. Çfarë pritni tani në korrik, a pritni rritje të çmimit? Me siguri po. Sa? Nuk e di, por ulje të çmimit nuk do të ketë, kështu që, do të dështojmë”, qytetare.

 Një pjesë e kompanive energjetike tashmë i kanë dorëzuar përllogaritjet për shpenzimet e tyre në Komisionin rregullator të energjetikës, ndërsa një pjesë tjetër janë në përfundim e sipër. Sa prej tyre do pranojë Rregullatori do mësohet ka fundi i muajit të ardhshëm kur është edhe afati i fundit për formimin e çmimit të ri të rrymës i cili do vlejë për 6 muaj. /Alsat.mk

LEXO EDHE:

Back to top button