Kujdes! Këto janë ushqimet që duhet të shmangen para se të shkoni në shtrat
Një ekspert i gjumit paralajmëron se shijimi i tre llojeve të ushqimit mund të jetë arsyeja e gjumit të shqetësuar, ndaj është më mirë t'i shmangni ato.
Megjithëse është e lehtë të anashkalohet, Rosey Davidson , autore dhe konsulente e gjumit , theksoi se zgjedhjet tona dietike shpesh ndikojnë në cilësinë e pushimit që arrijmë çdo natë.
“Ushqimi luan një rol të rëndësishëm në sa mirë flemë, pasi mund të ndikojë në hormonet dhe tretjen tonë. Ushqimet e pasura me triptofan, magnez ose melatonin mund të nxisin relaksim dhe gjumë më të mirë.
Për shembull, karbohidratet mund të ndihmojnë triptofanin të arrijë në tru, duke mbështetur prodhimin e serotoninës dhe melatoninës, të cilat na ndihmojnë të biem në gjumë. Një vakt i ekuilibruar i mbrëmjes që përmban proteina, yndyrna të shëndetshme dhe karbohidrate mund të stabilizojë gjithashtu nivelet e sheqerit në gjak, duke reduktuar gjasat për t’u zgjuar gjatë natës”, shpjegon Davidson.
Megjithatë, ai tregon se disa lloje të ushqimeve duhet të shmangen në mbrëmje.
Çfarë nuk duhet të hani para gjumit
Ushqimet pikante mund të shkaktojnë urth dhe parehati, të cilat mund të prishin gjumin.
Vaktet e yndyrshme mund të shkaktojnë dispepsi, gjë që mund ta bëjë të vështirë për ju të bini në gjumë.
Nëse konsumoni shumë sheqer ose kafeinë para gjumit, kjo mund të mbistimulojë trupin dhe të vonojë fillimin e gjumit, shkruan Mirror .
“Snacket e ëmbla mund të çojnë në rritje dhe rënie të sheqerit në gjak, duke shkaktuar potencialisht zgjime gjatë natës, ndërsa vaktet e rënda me proteina mund të ngadalësojnë tretjen dhe të rezultojnë në gjumë më të shqetësuar”, thotë Davidson.
Çfarë duhet të hani para gjumit
Rosey renditi disa ushqime që në fakt mund t’ju ndihmojnë të flini më mirë, megjithëse kërkimet mbi këtë temë janë ende në zhvillim.
“Kivi ka tërhequr vëmendjen për potencialin e tij për të përmirësuar cilësinë e gjumit, por ka pak prova për ta mbështetur këtë. Kivi mendohet të jetë i lartë në serotonin, një pararendës i melatoninës, i cili rregullon ciklet e gjumit-zgjimit.
Ka një përmbajtje të lartë të antioksidantëve dhe folateve që mund të përdoren për punën e trurit . Edhe pse kërkimet janë ende në vazhdim, shtimi i kivit në rostiçeri tuaj të mbrëmjes si pjesë e një diete të ekuilibruar definitivisht nuk do të bëjë ndonjë dëm.
Ushqime të tjera që mund të përmirësojnë gjumin përfshijnë qershitë, të cilat natyrisht janë të larta në melatonin, dhe bananet, të cilat përmbajnë magnez, kalium dhe triptofan për të relaksuar muskujt dhe nervat. Tërshëra është një tjetër zgjedhje e shkëlqyer, pasi është e pasur me melatonin dhe karbohidrate komplekse, duke mbështetur prodhimin e serotoninës.
“Arrat, si bajamet dhe arrat, janë plot me magnez dhe melatonin, ndërsa gjeli i detit është një burim i shkëlqyer i triptofanit. Vlen të përmendet edhe çaji i kamomilit sepse përmban apigeninë, një antioksidant që mund të reduktojë pagjumësinë dhe të nxisë relaksimin”, tha Davidson.
Ai kujton se për një gjumë më të mirë nuk është mirë të fiksoheni vetëm në një aspekt si ushqimi, por është më mirë të keni një qasje holistike që përfshin ‘dietën e shëndetshme, zakonet e rregullta të gjumit, lëvizjen, ekspozimin ndaj dritës dhe mirëqenien emocionale’.