Materiali i ri ndërtimi: Dëshiron kafe në filxhan apo në beton?

Materiali i ri ndërtimi: Dëshiron kafe në filxhan apo në beton?

Shkencëtarët nga Universiteti RMIT i Australisë në Melburn kanë arritur të shndërrojnë llumin e kafesë në një substancë të quajtur biokar që mund të përdoret në prodhimin e betonit. Kjo substancë e bën betonin më të fortë dhe më rezistent, ndërsa në të njëjtën kohë redukton emetimet e dëmshme që kontribuojnë në efektin serë, raporton Reuters.

Hetuesi kryesor i Universitetit RMIT, Rajiv Rohand, thotë se shtimi i biokarburantit e bën betonin 30 për qind më të fortë dhe redukton sasinë e çimentos të nevojshme deri në 10 për qind. Sipas Kombeve të Bashkuara, prodhimi i betonit, i cili përfshin përzierjen e rërës dhe zhavorrit me çimento dhe ujë, është një prodhues kryesor i gazeve serrë, duke përbërë shtatë për qind të emetimeve globale.

Biochar mund të zvogëlojë deri në 15 përqind të rërës së përdorur në prodhimin e betonit. Rreth 50 miliardë tonë rërë nxirren çdo vit në mbarë botën, kryesisht për prodhimin e betonit dhe ky nxjerrje është shpesh shkatërruese për mjedisin. Disa kompani ndërtimi në Australi kanë shfaqur tashmë interes për biokardën dhe mundësia e aplikimit të saj po analizohet nga universitete të tjera në mbarë botën.

LEXO EDHE:

Back to top button