OBSH: Lija e majmunëve transmetohet më ngadalë se viruset e tjera

OBSH: Lija e majmunëve transmetohet më ngadalë se viruset e tjera

Një zyrtare e lartë e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) tha të premten se prioritet duhet të jetë mbajtja nën kontroll e lisë së majmunëve në vendet jo-endemike, duke thënë se kjo mund të arrihet me veprim të shpejtë.

Lija e majmunëve, zakonisht një infeksion i butë viral, është endemik në vendet afrikane, por përhapja e tij në vendet jo-endemike si në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara ka ngritur shqetësime. Deri më tani, ka më shumë se 200 raste të konfirmuara ose të dyshuara, raporton Reuters të premten.

“Ne mendojmë se nëse vendosim masat e duhura tani, mund ta përmbajmë lehtësisht”, tha Sylvie Briand, drejtore e OBSH-së për Përgatitjen Globale të Rrezikut Infektiv, në një konferencë teknike për shtetet anëtare në asamblenë vjetore të agjencisë shëndetësore të OKB-së.

Ajo theksoi se kishte një dritare mundësie për të parandaluar përhapjen e mëtejshme, duke i bërë thirrje publikut të gjerë të mos shqetësohet pasi transmetimi është shumë më i ngadaltë se viruset e tjera, si koronavirusi.

Zyrtarët e OBSH-së thanë se nuk kishte nevojë për vaksinim masiv për momentin.

“Hetimi i rastit, gjurmimi i kontakteve, izolimi në shtëpi do të jenë bastet tuaja më të mira,” tha Rosamund Lewis, kreu i sekretariatit të lisë, i cili është pjesë e Programit të Emergjencave të OBSH-së.

LEXO EDHE:

Back to top button