Xhozef: Mosmiratimi i ndryshimeve kushtetuese, efekt ndaj rajonit

Xhozef: Mosmiratimi i ndryshimeve kushtetuese, efekt ndaj rajonit

Nëse propozimi francez dështon, efektet negative do të ndikojnë në të gjithë rajonin, vlerëson analisti dhe eksperti amerikan për situatën në Ballkan, Eduard Xhozef. Sipas tij, mosmiratimi i mundshëm i ndryshimeve kushtetuese, mund të ketë pasoja për strategjinë e përgjithshme perëndimore për Ballkanin.

“Për të shmangur katastrofën, Shtetet e Bashkuara duhet të ofrojnë atë që BE-ja nuk mundet: një garanci e fortë se thelbi i identitetit maqedonas nuk do të rrezikohet nga kërkesa shtesë bullgare. Ka një mënyrë për ta arritur këtë pa ndërhyrje në punët e brendshme bullgare, t’i kërkohet Bullgarisë të pranojë një “të vërtetë historike” të ndryshme ose të krijohet një precedent i rrezikshëm. Në fakt, Departamenti i Shtetit tashmë po përdor historinë për të çuar përpara interesat e Shteteve të Bashkuara”, tha Eduard Xhozef, njohës i Ballkanit.

Xhozef ndau pikëpamje të tilla në një kolumnë të titulluar “Si historia e SHBA-së mund ta shpëtojë Maqedoninë e Veriut dhe të mposhtë Putinizmin në Ballkan”. Ai beson se Shkupi dhe Uashingtoni kanë një bazë politike dhe institucionale për garantimin e nevojshëm të identitetit maqedonas dhe kjo gjendet në Dialogun Strategjik të sapokrijuar midis dy vendeve. Mosmiratimi i ndryshimeve kushtetuese do të shkaktojë një zinxhir reagimesh.

“Dështimi i propozimit francez, paradoksalisht, do t ‘i shërbejë Parisit dhe kundërshtarëve të tjerë në BE për zgjerimin, duke i çliruar ata nga nevoja për të ecur përpara drejt reformave serioze në BE. Skeptikët e zgjerimit mund të tregojnë për refuzimin e përpjekjeve të BE-së, për të zgjidhur çështjet dypalëshe si dëshmi se “maqedonasit nuk duan të bëjnë sakrificat e nevojshme për t ‘u bashkuar me BE-në.” Kjo do të ketë një efekt dëshpërues në të gjithë rajonin, përfshirë Malin e Zi, i cili po përpiqet të formojë një qeveri që më në fund do të përqendrohet në reformat e BE-së si një përparësi kombëtare “, thotë Eduard Xhozef, njohës i Ballkanit

Xhozef vlerëson se nëse parlamenti nuk arrin të fusë bullgarët në Kushtetutë, sipas kushteve të BE-së, Brukseli mund ta ndajë Shqipërinë nga Maqedonia në paketën e pranimit. Kjo, sipas tij, mund të krijojë pakënaqësi te shqiptarët. /Alsat.mk

 

LEXO EDHE:

Back to top button